uruz - Vildoxe

logongenomskinlig_kopiera_kopiera.jpg

Runan uruz står för styrka och mod, vildoxen. En otämjd energi. Den förknippas också med urkraften, skapelsen och det ofödda, en ny början. Och med tomheten, det ingenting varifrån hela skapelsen mynnar. En födelse. Runan talar om att sluta en cykel och börja en ny.

Uruz står för utmaningar av det slaget som har med det okända att göra. Det finns en enorm kreativ kraft i denna runa, och samtidigt den vacklande osäkerhet man kan känna inför något nytt och okänt. Vad ska jag göra nu? Vågar jag ta steget ut i det okända? Vågar jag börja med något nytt, som jag aldrig gjort förut - och kanske ingen annan heller, för den delen?

Uruz står helt enkelt för vår fria vilja - vår förmåga att fatta nya beslut, som för oss in i nya dimensioner och sammanhang. Formen kan ses som två nedåtvända oxhorn.

uruz - Villihärkä


Alkuhärkä on eurooppalainen 1600-luvulla sukupuuttoon kuollut härän esi-isä. Se symboloi alkukantaista voimaa, kesyttämätöntä potentiaalia ja yhteyttä maahan sekä omaan seksuaalisuuteen. Uruz kehottaa tutustumaan avoimin silmin omiin valo- ja varjopuoliin, vietteihin ja vaistoihin.  Riimu liittyy myös terveyteen ja jaksamiseen. Joskus se jyrää vahvoilla sarvillaan kohti elämänmuutosta.

vildoxeN.jpg

källor:
http://www.multiart.nu/grimner/svenska/index.html
http://paranormal.se
http://www.ginnungagap.info/gg_runor_gf.asp

lähde:
http://www.thuleia.com/riimut.html